Deze studie gaat over, ‘Tucht in de gemeente’. Maar de naam van deze studie heb ik weloverwogen het, ‘Omzien naar elkaar’, genoemd. Want het woord tucht kan zo bedreigend op ons overkomen. De Bijbelse tucht is dan ook niets anders, naar elkaar om te zien, vanuit Gods woord. Om zo elkaar te helpen de weg niet kwijt te raken in een wereld vol verleidingen. Wanneer we de Bijbelse tucht bestuderen zullen we zeker tot de ontdekking komen dan Gods tucht altijd een opvoedend karakter kent. Dat het doordrenkt is van Zijn liefde voor ons allemaal. Zo krijgt het woord tucht een heel andere lading. Het is niet die strenge God die ons zo graag wil straffen. Nee, tucht is Gods maatregel om ons bij Hem te houden. Maar ook om te laten zien, Ik houd van jou, en daarom moet Ik je zo nu en dan terechtwijzen. Vanuit die gedachte is deze studie ontstaan. Het heeft een Pastoraal karakter, tenminste, dat is altijd mijn uitgangspunt geweest.
Dit onderwerp over (gemeente) tucht is eigenlijk een uitgediepte studie over het Bijbelse gegeven ‘binden en ontbinden’. Het was niet mijn bedoeling om dit zo uitgebreid te doen. Maar ja, als je ergens mee bezig bent kan je nieuwsgierigheid gewekt worden, en het ‘meer willen weten’ wat Gods woord zegt, zal een christen niet vreemd overkomen.
Lees meerDe betekenis van Griekse woorden
We hopen dat dit voor velen een goede aanvulling zal zijn bij deze studie. We hebben getracht dit zo beknopt mogelijk te doen. In dit onderdeel van de studie maken we gebruik van de NBG vertaling. Reden, verschil van vertaling van kernwoorden.