Dit is een serie studies over het gebed welke ik jaren geleden heb mogen volgen via de Bijbelstudies van 'Jong en vrij'.
Bidden waarom eigenlijk? Sommigen van ons zullen zeggen; ‘ik leef toch elke dag met de Heer’, waarom zou ik dan tijd apart zetten om te bidden? Maar wees eens eerlijk, vindt je dit een goed argument? In de praktijk van het leven komen er allerlei indrukken op je af en beleef je dingen die je beïnvloeden. En staan we wel zo sterk in onze schoenen als we zeggen?
“Nood leert bidden”, is een uitspaak die elke keer weer bewijst dat we niet zonder ‘stille tijd’ kunnen! De tegenstander is slimmer dan je denkt. Want je kunt niet de hele dag geconcentreerd en waakzaam zijn, zonder je te wapenen, zie Efeziërs 6:10-20. Gebed is iets fundamenteels in het leven van iedere christen. Als je ervaart dat je geen weerstand kunt bieden aan de velerlei verleidingen dan denk ik dat dit alles te maken heeft met het feit dat je niet of nauwelijks in gebed bij Hem bent.
Studie 1
Om bij God te zijn moet je tijd vrijmaken. Dat valt in de hedendaagse tijd niet mee. En menigeen verzint dan ook allerlei uitvluchten om geen tijd voor God in te plannen. Maar welke argumenten je ook verzint, om geen tijd met God door te brengen, het is wel een afspiegeling hoeveel je van Hem houdt.
Lees meerStudie 2
Hoe stil is stille tijd? Is het gewoon maar stil zitten met je Bijbel op schoot? Of dromerig voor je uit staren? Stille tijd zal op veel verschillende manieren beleefd worden. Dat kom je ook in de Bijbel tegen. “Niet op grond van onze gerechtigheden storten wij onze smeekbeden voor U uit, maar op grond van uw grote barmhartigheden” DANIËL 9:18 NBG VERT. Mensen roepen naar God, niet zachtjes, maar ze storten hun hele hart voor God uit. Anderen zullen Hem lofprijzen, of gewoon met Hem spreken. En soms moet je wél stil zijn, om Zijn stem te verstaan.
Lees meerStudie 4
Om deze vraag te beantwoorden moeten we ons goed realiseren, dat voorbede doen iets anders is dan éven ergens voor bidden. Voorbede gaat een stap verder. Het gaat er dan om of je tijd en aandacht in mensen wilt investeren. Het vergt soms veel doorzettingsvermogen. Voorbede doen is niet gemakkelijk, want je krijgt meestal niet direct kant en klare antwoorden van God. Voorbede doen is eigenlijk zeggen, ik wil namens God, er voor die ander zijn. En hoelang je voorbede moet doen, hangt sterk af van de geestelijke strijd, die rond een persoon of gemeentewerk aanwezig is. Bij voorbede moet je je bewust zijn dat je soms muren moet afbreken of opbouwen.
Lees meerStudie 5
Hoewel er veel over het gebed gezegd en geschreven is, leert de praktijk mij, dat weinig mensen échte bidders zijn. Voorbede doen heeft ook te maken met je motivatie. Dat is een doelgerichte inspanning. Maar je kunt het ook omdraaien. Het is dan een inspanning voor een doelgericht effect. En dat is, die ander bereiken in zijn of haar nood.
Lees meerStudie 6
In studie vijf hebben we het gehad over, motivatie en voorbede. Een centrale zin in die studie was; ‘Het is je leven dat bid’. In deze studie zullen we dit verder uitwerken. De basis voor het doen van voorbede is dat we hiervoor gezonde principes hanteren en ons zullen laten leiden door Gods Geest, door Zijn stem.
Lees meerStudie 7
In onze serie over, voorbede doen, is het belangrijk om te leren hoe anderen dit deden. Want voorbede doen is iets waar iedere christen mee te maken krijgt. Ook al ben je niet zo’n geweldige bidder, soms kunnen de omstandigheden ervoor zorgen dat je een langere tijd voor Gods aangezicht verschijnt.
Lees meerStudie 8
In deze studie zullen we stilstaan bij de geestelijke strijd die je zult ondervinden bij het doen van voorbede. We zagen al eerder dat voorbede een deel van ons leven gaat worden, zodra we ons ten gunste van die ander gaan inzetten. Dan wordt gebed Gods werk in ons. En dat werk van God in ons zal altijd aangevochten worden. We zullen te maken krijgen met dat wat er achter de schermen plaatsvindt, en dat noemen we ‘geestelijke strijd’.
Lees meerStudie 9
Een uitspraak als ‘God wil gebeden zijn’, zal bij de meeste christenen wel bekend zijn. Maar de reden ‘waarom’ God gebeden wil zijn zal voor velen van ons geen makkelijke praktijk zijn. Om die reden zijn er vele boeken en bijbelstudies geschreven over dit onderwerp. Het zijn allemaal hulpmiddelen die alleen tot hun recht kunnen komen, wanneer wij het geleerde daadwerkelijk in de praktijk gaan brengen.
Lees meerStudie 10
Wie zich bezighoudt met voorbede zal niet onbewogen kunnen blijven. En je betrokkenheid bij bepaalde zaken zal zeker toenemen. De mate van die betrokkenheid zal voor een ieder van ons verschillen. De een is hier meer gevoelig voor dan de ander. Zo kan voorbede een deel van je persoonlijkheid worden. Iets waar je met je hele wezen achter staat. En je kunt er zo mee vergroeien dat voorbede je een geweldige voldoening zal schenken.
Lees meerStudie 11
Wat hebben wereldvisie en voorbede met elkaar te maken? Alles! Want bidden zonder visie zal al gauw leiden tot verarming van je eigen geloofsleven. Een gezonde visie op je eigen omgeving zal je helpen om doeltreffend te bidden, dichtbij en veraf. Je kunt je als christen niet afzijdig houden aan de nood van deze wereld.
Lees meerStudie 12
Gods Geest is uitgestort en gaat over de gehele wereld. Hij doet Zijn werk in miljoenen harten. De Bijbel zegt dit: “Wanneer hij komt (de Heilige Geest) zal hij de wereld duidelijk maken wat zonde, gerechtigheid en oordeel is” JOHANNES 16:8. Miljoenen mensen komen tot geloof dankzij de inzet van getuigende christenen én de Heilige Geest. Wat is jouw aandeel?
Lees meerHet “Onze Vader” wordt misschien wel vaker uitgesproken dan de vraag “Heer, leer ons bidden.” Het leren bidden is een bezigheid wat de meerderheid van ons niet zo gemakkelijk afgaat. Er kunnen momenten in je leven komen, dat je veel behoefte hebt om te bidden. Om bij Hem te zijn! Maar ja, hoe doe je dat, vooral als het gaat om specifieke moeilijkheden. Hoe moet je dan bidden om het gewenste resultaat te bereiken? Er zijn veel vragen die aantonen hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn van God. Is bidden iets wat je kunt leren? Heeft het te maken met kennis van God? Of is het gebed ‘een leven’ van in Zijn tegenwoordigheid te zijn, een verborgen omgang met Hem?
Lees meer