Wat doe jij wanneer je onterecht beschuldigd wordt, ken je dan een goede advocaat?

  Gebed “Sta op en vecht voor mijn recht; God, mijn Here, voert U voor mij het woord in de rechtzaal” PSALM 35:23.

  Ben jij wel eens onterecht beschuldigd van iets wat je niet gedaan hebt? De kans is heel groot dat je daar ja op zegt. Het overkomt ons allemaal. Soms gaat het over kleine dingen en soms over zaken die je behoorlijk kunnen raken. Vals beschuldigt worden is dan ook iets wat ons behoorlijk kan treffen.

  En wie neemt het dan voor je op? Meestal vecht je dit zelf wel uit. Maar een serieuze beschuldiging, daar kun je soms wel goede raad bij gebruiken. Gelukkig zijn er goed getrainde mensen die ons dan willen helpen. Maar of dit alles oplost? Veel mensen lopen rond met diepe gevoelens van afwijzing omdat de maatschappij hen heeft laten vallen. Ze kunnen de smet van het vals beschuldigt zijn niet zo gemakkelijk kwijtraken. Zo wordt er heel wat onrecht gedaan en lijden mensen onterecht.

  Deze gevoelens klinken ook door in de woorden van David. Lees de hele Psalm er maar eens op na. Sommigen noemen dit ook wel een, boosheids-psalm’. Een Psalm waarin David het uitroept naar God of Hij met zijn vijanden wil afrekenen. Mag je dan zomaar je boosheid bij God brengen, en vragen wat David vraagt? We moeten niet vergeten dat David veel op de vlucht is geweest omdat men hem onterecht wilde doden. Daarom was zijn roep om gerechtigheid een oprecht gemeende boosheid. Want wie goed leest kan niet ontdekken dat het David puur om wraak ging. Nee, het ging hem erom dat God stelling zou nemen tegen het onrecht. Dat God tussen hem en zijn vervolgers recht zou spreken. Het was zijn gebed dat God voor zijn recht zou vechten.

  Nu kun je tegenwoordig al snel een advocaat inzetten die je zaak behartigt. En soms met succes. Maar David beriep zich niet op menselijke bijstand, maar op de hoogste Advocaat die hij kende. Hij gaf zijn zaak in handen van God. Kwam dit omdat hij slechte ervaringen had met de rechtelijke macht? Of omdat zijn bevrijding langer duurde dan hij kon verdragen? Ik denk het laatste. Vals beschuldigt worden doet meer met je dan je kunt vermoeden. Het maakt je boos en eenzaam. En al snel kun je het gevoel krijgen dat er niemand naar je luistert, zelfs God lijkt je gebeden dan niet te horen.

  Wat is deze Psalm dan een bemoediging om te ontdekken dat God wel luistert. Dat Hij elke roep om hulp hoort en beantwoord in wijsheid die we soms moeten leren te verstaan. Want soms zullen Zijn antwoorden leermomenten zijn om ons geloof meer diepgang en vreugde te geven. Dat zien we ook bij David wanneer hij zegt: “Zelf zal ik dag in, dag uit over Uw rechtvaardigheid spreken en U loven en prijzen” VERS 28.

  Belofte “Hij zal voorkomen dat u valt, want Hij is uw beschermer en slaapt nooit” PSALM 121:3.

  David had geleerd om omhoog te kijken, VERS 1. Hij wist dat hij van God hulp kon verwachten. Zo drukt deze Psalm een geweldige hoop, vertrouwen en zekerheid uit. Het is een directe aanspraak maken op Gods voortdurende bescherming. David stelde zich niet met minder tevreden. Alleen God was de enige Advocaat waarop hij zich wilde beroepen.

  Daarom zijn de woorden van deze belofte ook zo hoopvol. Het getuigt van zekerheid dat God zal voorkomen dat we ten onder gaan aan wat anderen ons kunnen aandoen of aangedaan hebben. Het is Gods onvermoeibare kracht die over ons waakt. Hij is een raadsman die nooit slaapt. Zo kan, het naar God gaan, ons redding bieden die we nergens anders kunnen krijgen. Maar vaak zal het een redding zijn die past binnen het plan wat God met ons leven heeft.

  Is het naar God gaan een vreugde of een strijd? Voor David was het een vreugde te weten dat God zijn Advocaat wilde zijn. Zijn wijsheid was voor David het antwoord, daar bestond geen twijfel over!

  • “Net zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan die van u. Evenzo zijn mijn gedachten hoger dan de uwe” JESAJA 55:9.

  Ik wens je een fijne dag

  • Waardering
  • Hoeveel sterren geeft u dit artikel?