Woning ruil

Wie wordt hier beter van?

Op eigen benen staan valt niet mee, maar Gods hulp komt altijd op tijd.

“Want de Heer verliest de rechtvaardigen niet uit het oog en luistert naar hun gebeden” 1 PETRUS 3:12.

Uit ervaring weten we dat elke vogel kan vliegen, als ze maar leren om het nest te verlaten. En dat is ook zo. Het nest verlaten kan voor sommige vogels een probleem zijn. Er zijn verschillende natuurfilms die dit heel mooi laten zien. Het nest verlaten heeft in onze wereld de betekenis van het ‘ouderlijk huis verlaten’. Voor de één is dit een feest en voor de ander een nare ervaring. Er zijn ook mensen die maar moeilijk het zo ‘vertrouwde nest’ kunnen verlaten. Ze willen wel maar durven niet.

Dit voorbeeld kunnen we ook gebruiken voor iemand die zijn of haar leven aan God wil geven. Want dan moet je de keuze maken om je oude leven achter je te laten. Dan moet je ook leren om je (geestelijk) vleugels uit te slaan in een andere omgeving. En dan kun je veel van vogels leren.

Soms moet je bewust die keuze maken door tegen jezelf te zeggen: ‘wil ik mijn vertrouwde omgeving wel verlaten’? Die keuze kan je behoorlijk zwaar vallen. Misschien heb je er veel over nagedacht hoe je je vleugels uit moet slaan in die voor jou zo ‘andere wereld’. Misschien heb je al zo vaak op de rand van ‘je oude nest’ gestaan en verlangend de nieuwe wereld ingekeken. Maar op het moment dat je uit wilt vliegen en die geestelijke wereld wilt binnen vliegen slaat de angst je om het hart. En zeg je tegen jezelf: ‘Kan ik het wel?’ Maar gelukkig, wie vliegen wil, kan het ook. Zelf heb ik dit al vaak mogen ontdekken.

Bij ons in de tuin stond vroeger kleine volière met verschillende vogels die een goed sociaal gedrag vertonen. Vogels die het wel aan kunnen om te midden van andere soorten nesten te bouwen en jongen groot te brengen. Onlangs ontdekte ik dat een jong vogeltje uit het nest was gevallen en het arme diertje lag hulpeloos op de grond en deed verwoede pogingen om... Maar het kon nog niet op eigen benen staan of zijn vleugels uitslaan omdat, deze nog niet voldoende ontwikkeld waren. Deze vogel was dus ten dode opgeschreven.

Gelukkig dat ik op het juiste moment kwam kijken. Heel voorzichtig heb ik toen dat vogeltje in mijn hand genomen en het eerste wat het vogeltje deed was zijn bekje opendoen in de verwachting dat het gevoerd zou worden. Dat was heel mooi en bijzonder vertederend. Maar ik kon het niet voeren, dat moesten zijn ouders doen. Ik heb het jong dus weer teruggezet in zijn eigen nest.

Ja, die vogel moest zijn nest weer in anders zou hij het niet overleven! Toen ik hierover nadacht begon ik te begrijpen dat veel mensen ook zulke situaties hebben meegemaakt. Door hun verlangen naar meer geestelijk leven, naar meer openheid en eerlijkheid zijn ze ook uit het nest gevallen. En voor velen zijn jammer genoeg alle pogingen tot een aanvaardbaar herstel op niets uitgelopen en zijn ze veel, heel veel kwijtgeraakt.

Hoe ga je dan verder? Blijf je op de grond liggen? In het begin wel, logisch toch! Want waar moet je heen en hoe moet je verder? In alle twijfels die je dan kunt hebben is het goed te weten dat er “Iemand” is die naar je omziet. Iemand die je optilt en jou in Zijn hand neemt en je heel voorzichtig terugzet in het voor jouw bestemde nest.

Door alle pijn en moeite heen mag jij ervaren dat Jezus van je houdt.

“Want de Heer verliest de rechtvaardigen niet uit het oog en luistert naar hun gebeden” 1 PETRUS 3:12.

God ziet en God hoort, wat geweldig. Hij laat de gevallen vogels niet aan hun lot over, voor alle vogels heeft Hij een nest, een huis, een ‘geestelijk thuis’! Zo mag jij je oude nest omruilen voor een ‘nieuwe woning’, waar je mag genieten van Zijn goedheid. En je mag je dan verwonderen dat elk vogeltje zingt zoals Hij het ‘gebekt’ heeft.

Er wordt wel eens gezegd dat herhaling de kracht is van de reclame, nou, zo is dat ook met de woorden en gedachten van God. Herhaal ze maar en je zult merken dat je er doorheen komt, Hij laat je niet op de grond liggen en zal je leiden naar je ‘nieuwe woning’ waar je tot in eeuwigheid met Hem mag leven. Heb je wel eens van woningruil gehoord, wel dit is je kans om het oude nestleven om te ruilen, voor een woning waar jij je thuis zult voelen.

Ik wens je een fijne dag

Datum gemaakt: 25-2-2013
Versie: 2
  • Waardering
  • Hoeveel sterren geeft u dit artikel?