Een overgang

Van Oud naar Nieuw

Een overgang is een stap zetten naar een nieuwe gewaarwording, het is een ‘nieuw begin’. Zo zijn er ontelbare momenten waar je opnieuw begint. Dat gaat vaak zo automatisch, dat veel van die momenten je niet eens bewust bent.

Wanneer je pas geboren bent, ben je eigenlijk een ‘onbeschreven blad’.

Maar hoe kunnen mensen de Heer aanbidden, als ze niet in Hem geloven? Hoe kunnen ze in Hem geloven, als ze nooit van Hem hebben gehoord? Hoe kunnen ze van Hem horen, als niemand hun over Hem heeft verteld? En hoe kan iemand over Hem vertellen, als hij niet wordt gestuurd? Er staat in de Boeken: "Wat is het heerlijk om de voetstappen te horen aankomen van iemand die goed nieuws komt brengen!" Maar niet iedereen heeft het goede nieuws dat hij hoorde ook geloofd. De profeet Jesaja zegt: "Heer, wie heeft geloofd wat hij van mij hoorde?" Dus je kan alleen gaan geloven als je eerst echt hebt gehoord wat er over Christus wordt verteld” Romeinen 10:14-17 BB.


Zo puur en schoon, gewoon geweldig. Vanaf dat moment ga je steeds opnieuw beginnen in het leerproces naar de volwassenheid. Je gaat van alles en nog wat leren soms bewust en soms onbewust. Gevallen speelgoed of kleurpotloden je zoekt ze steeds weer op. Waarom doen we dit, het is dan in onze beleving niet compleet, niet af. Dat ene blokje hoort er gewoon bij daarom doe je moeite om het weer in je bezit te krijgen. En zo is dit simpele voorbeeld een les van; ‘jong geleerd is oud gedaan’.


Dit simpele voorbeeld zal zich eindeloos herhalen. Soms vanzelf, een andere keer met tegenzin, maar je doet het wel. En toch komen er momenten dat je het niet wilt doen, want… het lukt je toch niet. Je hebt het al zo vaak geprobeerd, het zal jouw een zorg wezen ze bekijken het maar, is je slotbetoog.

En zo gaan we een eigen leven leiden met het begrip ‘opnieuw beginnen’. Goede voornemens, een nieuw jaar, verbeterde methoden om van een verslaving af te komen, noem maar op. Slechte denkbeelden, je krijgt ze gratis en vaak niet meer uit je gedachten. Die kroeg inclusief gokkast, je komt er niet voorbij. Het lijkt of alles wat slecht is een magneet werking heeft. En dan al die ‘zelfhulp’ methodes je kunt er beter nog eentje op nemen.


Hoe je ook tegen dit alles aankijkt, er kan een tijd komen dat je zover bent om met dit alles écht te willen breken. Zo krijg je soms hulp uit een niet verwachte hoek. Het zijn de ‘grondtroepen’ van onze Lieve Heer. Het ‘Leger de Heils’ staat in de persoon van een knappe dame bij je aan de deur. En voordat je het weet ben je met die vriendelijke dame in een diep gesprek verwikkeld. Of ze nog eens terug mag komen, vraagt ze heel beleeft. En voordat je verstand je in de weg gaat zitten zeg je, ‘Ja… graag’. Het voelde heel goed om weer eens te ervaren wat ‘Quality time’ is.

Loskomen van het gesprek was niet eenvoudig. Het was een hele overgang om de volgende dag met je ‘oude mens’ door te brengen. De slecht-weer dagen uit je leven, die zwarte bladzijden trokken je aandacht. Het voelde als een zondelast zwaar drukkend op je schouders. Wat gek, dat had je nog nooit zo sterk ervaren. Maar na dat gesprek met die mooie dame… Alles leek anders te worden sinds die ontmoeting. Wat stond er allemaal nog te gebeuren?

Ineens begreep je veel dieper dan ooit te voren wat zonde was. Maar wat was zonde ook al weer, wat had die leuke dame nu gezegd?

  • Het is zonde, wanneer je niet kunt zijn wie je voor God mag zijn.
  • Zonde is niet tot je doel komen.
  • Dat is, een niet beantwoorden aan je eigenlijke doel op aarde.
  • Het is een; ‘Voorbij gaan aan Gods roeping om Jezus Christus te weerspiegelen’.

Zo, dat was hem heel goed uitgelegd.

Dit kwam wel binnen zeg toen we deze dingen in een volgend gesprek dieper bespraken. God had de mens geschapen als woonplaats van ‘Zijn Heerlijkheid’. Wij mensen mogen die ‘Brengers van het Goede Nieuws zijn’. Maar dan moet er eerst ‘iets’ in je binnenste veranderen. Ik had de laatste tijd behoorlijk in de Bijbel gelezen en het begrip ‘opnieuw geboren worden’ begreep ik nu wel, dankzij die dame door God gestuurd.

Paulus zegt dit voor mijn gevoel heel goed;

“Eerst werd Hij als een zwak mens gekruisigd. Maar nu leeft Hij door de kracht van God. Zo zijn ook wij als mens zwak in Hem. Maar voor jullie leven we met Hem uit de kracht van God. Ga bij jezelf eens na of jullie wel vanuit je geloof leven. Weten jullie wel zeker dat Christus in jullie is? Als Hij niet werkelijk in jullie is, worden jullie afgekeurd. Maar ik hoop dat jullie zullen zien dat wij niet afgekeurd zijn. Ja, we bidden God dat jullie Hem nooit ongehoorzaam zullen zijn. Niet omdat dan zal blijken dat wíj eerlijk en betrouwbaar zijn. Maar omdat júllie dan zullen doorgaan met het goede te doen, zelfs als het er op zou lijken dat wijzelf afgekeurd zijn. We kunnen niet tégen de waarheid strijden, maar alleen vóór de waarheid. Want wij zijn blij als jullie sterk zijn, ook als wij zelf zwak zijn. Ik wil zó graag dat jullie helemaal vol van Christus zullen zijn 2 Korintiërs 13:4-9 BB.

Wat een overgang van de ‘oude mens naar nieuwe mens’. Dit op basis van het gebrachte offer van Jezus. Het was fijn om te leren Gods Heerlijkheid te weerspiegelen. Natuurlijk was dit een leerproces met een flinke dosis zelfonderzoek. Maar dit is nodig om in de voetsporen van Jezus onze gehoorzaamheid te tonen. Te laten zien aan onze directe omgeving of aan hen die verre zijn. Dit behelst precies de opdracht om op weg te gaan dichtbij en naar hen die verre zijn.

Als ik niet naar het Woord had willen luisteren wat was er dan van mijn leven terecht gekomen? Laten we God danken voor hen die wel op weg gaan. Om ons allermooiste overgang te laten beleven.

“En hoe zal men prediken zonder gezonden te zijn? Gelijk geschreven staat: Hoe liefelijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen”.

Ik wens je een fijne dag Fred IJzerman

Datum gemaakt: 19-1-2023
Versie: 3
Categorie: Nieuwjaar
  • Waardering
  • Hoeveel sterren geeft u dit artikel?