Wat geloven wij vandaag? – Deel 1

  Wie dit aan zichzelf of een ander vraagt zal zich verbazen over de vele twijfels die je dan tegen komt. En ga je met deze vraag de straat op dan kun je mensen ontmoeten die verstrikt zijn geraakt in een wirwar van leerstellige, filosofische en theologische vraagstukken. En laten we hierin meer eens eerlijk zijn, geeft de kerk van’ heden en verleden’ de Rijkdommen van het evangelie door, of hebben de vele kerkscheuringen ons ertoe aangezet om te twijfelen. Het resultaat is, dat de ene groep zich met hand en tand verdedigt als het om HUN kerk gaat, terwijl de andere groep zich afvraagt waarom de ene kerk zus en de andere kerk zo leert. Maar dit feit zien we ook in de maatschappij terug. Overal komen we de vertwijfeling tegen met een bijhorende vraag; ‘is het allemaal wel waar’?

  Wat mogen we nog geloven?

  Welke vragen je ook stelt, in de meeste gevallen zul je worden geconfronteerd met pasklare antwoorden. En het gekke is dat de meeste antwoorden op het leerstellig, filosofisch en theologisch vlak redelijk verantwoord zijn. Dan kan het niet anders dat je je toch gaat afvragen; ‘hoe komt het dat de meeste mensen maatschappelijk en geestelijk steeds armer worden’? Kunnen we hier het antwoord op vinden? Ik weet uit ervaring dat ‘pasklare antwoorden’ bij kan dragen aan een nog grotere verwarring. Sommige mensen houden namelijk niet meer op om vragen te stellen. Het ene antwoord creëert min of meer een andere vraag die het er niet eenvoudiger op maakt.

  Hoe deden de eerste christenen dit?

  Veel gelovigen komen tot de conclusie dat het terug gaan naar de leefregels van de eerste christenen hen zal helpen om ‘betere gelovigen te zijn. Maar zal dit echt helpen om te ontvangen wat zij ontvangen hadden. Zal het hen aanzetten om te doen wat zij gingen doen. Zal het wegcijferen van jezelf omwille van het evangelie de hoogste prioriteit hebben? Dat wat de eerste gelovigen hadden, daar hing wel een ‘prijskaartje’ aan. En dan blijkt deze vraag onvermijdelijk, ‘wil je die prijs betalen’? Het verlangen naar die eerste ‘geloofsbeweging’ is niet verkeerd, maar het bereken van je kosten is toch wel aan te bevelen. Want wie geen kosten analyse maakt, zal niet weten of het wel te realiseren valt.

  Welke prijs?

  In een gesprek tussen Jezus en Zijn leerlingen merkte ik het volgende op. En een ieder mag voor zichzelf uitmaken wat de keuze zal zijn. Maar Jezus legt de lat op een niveau wat duidelijk maakt dat het wel heel erg serieus moet zijn wanneer je Hem wilt volgen. Het lijkt wel een soort ‘arbeidsovereenkomst’ om in dienst van Jezus je levensweg te vervolgen. En wat mij opvalt is dit, je begint met iets waar Jezus Zijn leven mee afsluit. Dit maakt ogenblikkelijk duidelijk dat het menens moet zijn, wanneer je Hem wilt volgen.

  • Wie zijn kruis niet draagt
  • Wie niet mijn weg gaat
  • Kan mijn leerling niet zijn

  Om dit toe te lichten krijgen we er een uitleg bij om duidelijk te maken wat het je gaat kosten om Zijn leerling te zijn.

  “Als iemand van u een toren wil bouwen, gaat hij eerst eens zitten om de kosten te berekenen. Om te zien of hij het werk kan voltooien. Als hij de fundering zou leggen, maar het werk verder niet zou kunnen afmaken, dan zou iedereen die het zag hem uitlachen en zeggen, die man begon te bouwen, maar afmaken kon hij het werk niet” Lucas 14:27-30 GNB.

  Wat is je conclusie?

  Het kan zijn dat je zegt maar dit is wat ik nu helemaal ervaar. Ik dacht dat ik het antwoord had gevonden, ik ging naar de kerk, ik las in de Bijbel, zat op een zangkoor, ging naar een kring, ik sprak in nieuwe tongen en heb ook wel eens geprofeteerd, maar nu ben ik het allemaal kwijt. Door mijn vele vragen ben ik hopeloos verdwaald. Nu ik ziek ben vraag ik me af, wat heb ik niet wat zij wel hebben? Wie gaat mijn vragen over mijn noden invullen? Wat is de zin van het lijden? Waarom leef ik eigenlijk? Wat is de zin van doodgaan? En als ik dood ben waar ben ik dan?

  Voor nu is het goed om er over na te denken. Zeg je, maar ik heb een goede relatie met Jezus Christus, dat is het wellicht overbodig te vragen dat je bidt voor hen die dit wel treft. Breng hun noden bij God de Vader en laat je motieveren met dit woord van de Heer:

  ”Als u iemand van de verkeerde weg terugbrengt, redt u hem van de dood en bedekt u al zijn zonden. Jakobus 5:20 HB.

  Ik wens je een zinvolle dag, Fred IJzerman

  • Waardering
  • Hoeveel sterren geeft u dit artikel?