Vraag jij je wel eens af of het allemaal goed komt? God kan je laten zien wat jij niet ziet.

  Gebed “Geef mij een goed onderscheidingsvermogen en verstand, want ik stel mijn vertrouwen op Uw wet” PSALM 119:66.

  Er zijn van die momenten dat je niet weet wat je moet doen. Je hebt van alles bedacht maar niets blijkt de juiste oplossing te bieden. Je voelt je leeg en niet meer in staat om de juiste beslissing te nemen. Dan is goede raad duur. Want wie heeft de wijsheid in pacht? Wie kan je dan helpen om uit die nare situatie te komen. Wie geeft je een verstandig advies zodat je weet, yes dit is het?

  Zo wordt er heel wat afgepiekerd. Nachten lang kun je er van wakker liggen en tegen de morgen val je uitgeput in slaap om vervolgens veel te laat wakker te worden. En ben je dan wat wijzer geworden? Piekeren ontstaat vaak door een negatieve gebeurtenis. Of doordat jij niet meer in staat bent om iets, positief te benaderen. En je vervalt dan in een constante, niet beheersbare, gedachtestroom.

  Piekeren we kennen het allemaal. En de Bijbel wil dit bevestigen door bovenstaand gebed. Daar wordt gevraagd om een ‘goed onderscheidingsvermogen’. Er wordt hier niet om de werkelijkheid heen gedraaid. Gewoon eerlijk toegeven aan God dat je eigen vermogen om de dingen goed te onderscheiden ontoereikend is. Dus je bent niet de enige.

  Uit dit gebed kunnen we leren dat ieder mens van tijd tot tijd is aangewezen op Gods wijsheid. Maar dat willen we eigenlijk niet we willen niet afhankelijk zijn. Eigen wijsheid is vandaag veel belangrijker. Je moet je eigen boontjes kunnen doppen. Maar de Psalmmist denkt hier heel anders over. Hij kent als geen ander hoe dit leven in elkaar zit. Dat het niet vanzelf gaat. De tegenstander zal dan ook niet ophouden om onze relatie met God onmogelijk te maken.

  Nu zijn er heel wat mensen die menen te kunnen onderscheiden wat er aan de ander mankeert. Dit maakt de verwarring alleen maar groter. Dan wordt je niet echt geholpen. Nee, zegt de Psalm schrijver, ga maar naar God en vraag Hem om wijsheid en verstand. Om onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad. En hij doet dit door vertrouwen te hebben in de wet, het woord van God.

  Een onderscheidingsvermogen zonder rekening te houden met Gods woord, zal niet het gewenste resultaat opleveren. Dit laat ons het gebed duidelijk zien. Hier wordt bewust rekening gehouden met het feit dat Gods woord ons het vermogen geeft om de dingen zo te onderscheiden zodat we er ook Gods doel, Zijn wil, in kunnen zien. Dan zitten we altijd op de goede weg.

  Belofte “Hij zal de beste weg die men maar kiezen kan, tonen aan hen die zich in hun afhankelijkheid tot Hem richten” PSALM 25:9.

  Is ons het wel eens opgevallen hoeveel keuze mogelijkheden we vandaag de dag hebben? Het kiezen wordt ons dagelijks opgedrongen door de reclame, politiek en valse religies, om maar een paar items te noemen. En iedereen denkt de juiste onderscheiding gevonden te hebben tussen het ene en het andere. Tussen de ene godsdienst en de andere religie. Dit maakt het er niet eenvoudiger op.

  Zo kunnen we wanhopig uitzien naar Iemand die ons de juiste weg kan wijzen. In deze Psalm zien we dat ons onderscheidingsvermogen voortkomt uit een afhankelijk zijn van God. Dat was voor David een uitgemaakte zaak. Dat wat je kiezen moet, zegt David, komt voort uit een hart dat zich richt op God.

  Ik denk dat dit de oplossing is voor al ons gepieker. Wanneer je niet weet wat je moet doen, doe dan het enige wat je moet doen. Richt je op God, laat maar zien dat je van Hem afhankelijk bent. Dan zal God de Vader je leren wat de beste weg is voor dit moment. Dan zal Hij je leren hoe je de dingen moet onderscheiden om te leven volgens Zijn wil.

  • “Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles. Vertel God al uw problemen en verlangens en vergeet vooral niet Hem te danken voor alles wat Hij doet” FILIPPENZEN 4:6.

  Ik wens je een fijne dag